Gotujemy, by dzieci zdrowo rosły

Mamy własną dużą kuchnię i gotujemy potrawy od A do Z. Sami decydujemy jak, co i kiedy gotować.

Promujemy zdrowe jedzenie i dajemy gwarancję trzymania się poniższych zasad:

  • używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy (nie stosujemy gotowych mrożonych dań)
  • desery i wypieki przygotowujemy sami przy czym preferujemy desery na bazie owoców
  • używamy cukru trzcinowego zamiast białego
  • sami przygotujemy kompoty, herbatki i lemoniady – nie podajemy dzieciom napojów butelkowanych ani gazowanych
  • potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz bulionami własnej produkcji (nie stosujemy kostek bulionowych, vegety itp. produktom zawierającym wzmacniacze smaku)
  • dzieci mają dostęp do przygotowanych przez nas napojów cały dzień, kiedy tylko tego potrzebują
  • dzieciom z alergiami przyrządzamy te same potrawy ale bez produktów zawierających alergeny, chcemy aby nie czuły się pokrzywdzone
  • ograniczamy stosowanie białej mąki – zamiast tego używamy mąki z pełnego przemiału
  • nie podajemy białego pieczywa z pszenicy – stosujemy głownie pieczywo 100%  żytnie razowe na zakwasie lub żytnio-pszenne na zakwasie
  • nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki
  • nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami
  • nie dajemy dzieciom przekąsek między posiłkami ani odżywczych napojów tuż przed posiłkiem – dzieci powinny być na tyle głodne aby mieć ochotę zjeść regularny posiłek
Nasza kuchnia jest nowoczesna, bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego. Stosujemy się do zasad HACCP. Wybudowaliśmy ją od zera z myślą o żywieniu dzieci.

Nasze menu jest pod stałą opieką  Pani dietetyk Aleksandry Spychalskiej z poradni dietetycznej JJL: http://jedzeniejakleczenie.pl/jedzenie-jak-leczenie/